Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κακούργημα η θαλάσσια ρύπανση

«Με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών (κακούργημα) και χρηματική ποινή από 3.000 έως 300.000 ευρώ τιμωρείται η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοίο, όταν γίνεται από πρόθεση και δημιουργεί κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ή ευρείας οικολογικής καταστροφής.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Επιφυλάσσομαι ως προς τον σχολιασμό επειδή δεν έχω στα χέρια μου το κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά δύο θέματα που θίγει η Ελευθεροτυπία στο σχετικό άρθρο της μου δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
1. «Δεν συνιστούν αξιόποινη συμπεριφορά οι μικρής σημασίας απορρίψεις, οι οποίες δεν προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος. 'Οταν όμως επαναλαμβάνονται και, συνολικά εκτιμώμενες, καταλήγουν σε υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, τότε αξιολογούνται ως αξιόποινη συμπεριφορά και τιμωρούνται, εφόσον γίνονται με πρόθεση, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή 1.000 έως 15.000 ευρώ.»
Ποιός είναι αυτός που θα μπορέσει να διαπιστώσει την κατά συρροή εσκεμμένη παραβατική συμπεριφορά ενός πλοίου, ώστε να αξιολογήσει την βαρύτητα της πράξης και να κινήσει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καταγεγραμμένων σοβαρών ρυπάνσεων της θάλασσας, για τις οποίες δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες επειδή ήταν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών.
2.«Οι περιπτώσεις δόλιας απόρριψης ρυπογόνων ουσιών από πλοίο, που συνεπάγονται απλώς και μόνο υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 1.500 έως 50.000 ευρώ, δηλαδή σε βαθμό πλημμελήματος.»
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω με σαφήνεια το «απλώς και μόνο υποβάθμιση της ποιότητας του θαλασσίου ύδατος». Δηλαδή εάν δεν πληγεί η παράκτια ζώνη και δεν προκύψει οικονομική και ηθική βλάβη σε τρίτους, σημαίνει ότι θα μετριάζεται τόσο πολύ ο βαθμός υπαιτιότητας των δραστών; Αφού σκοπός του νομοθετήματος είναι να πληγεί ο δόλος, τότε τα ελαφρυντικά που προβλέπονται θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μετριασμένα.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρέχει ελάχιστο υλικό θα περιμένω την ανάρτηση του νομοσχεδίου στο διαδίκτυο και θα επανέλθω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου