Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δέκα νέα συναρπαστικά είδη ζώων και φυτών που ανακαλύφθηκαν το 2011 (photos)

«Παρότι το 2011 σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση ή τη διακινδύνευση της επιβίωσης πλήθους ειδών πανίδας και χλωρίδας, στον αντίποδα ανακαλύφθηκαν πολλά πρωτόγνωρα πλάσματα: από είδη καρχαριών και δελφινιών μέχρι μέδουσες, παράσιτα και βάτραχοι.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Η φύση έχει την μοναδική ικανότητα να μας εκπλήσσει ευχάριστα, αποδεικνύοντάς μας αρκετά συχνά το πόσο μεγάλο είναι το εύρος της βιοποικιλότητας που υπάρχει στον πλανήτη.
Στον αντίποδα ένα κομμάτι αυτής της βιοποικιλότητας (βλ. ανθρώπινο είδος), έχει αποδείξει με την συμπεριφορά του - η οποία ελάχιστες φορές μας εκπλήσσει ευχάριστα - ότι αποτελεί τον πλέον αστάθμητο παράγοντα ως προς την διατήρηση των απαιτούμενων ισορροπιών για ένα υγιές οικοσύστημα. Κατά βάση οι δικές του ενέργειες (π.χ. ρύπανση, κατάχρηση φυσικών πόρων, κ.λ.π.) έχουν οδηγήσει στην διατάραξη περιβαλλοντικών ισοροπιών και κατάρρευση οικοσυστημάτων, χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη το κατά πόσο όλα αυτά επηρεάζουν την καλή ποιότητα ζωής του και εν γένει την επιβίωσή του.
Τελικά φαίνεται ότι το μεγάλο εύρος της βιοποικιλότητας (ακόμα και αυτής που δεν έχουμε ανακαλύψει), ενδεχομένως να «ευθύνεται» για το γεγονός ότι - παρά την βάναυση ανθρώπινη συμπεριφορά - το φυσικό περιβάλλον καταφέρνει μέχρι τώρα να επιβιώνει. Το ζητούμενο όμως είναι το πόση πίεση μπορεί ακόμα να δεχτεί, ειδικά από την στιγμή η red list των απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας μεγαλώνει κάθε χρόνο. Σχετικό είναι το παρακάτω βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου