Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλή για κατανάλωση τα τρόφιμα της Βοιωτίας

«Ασφαλή για κατανάλωση χαρακτηρίζουν τα είδη μαναβικής από την περιοχή της Βοιωτίας οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια). Όπως διαπιστώνεται, στα τρόφιμα που ελέγχθηκαν δεν υπήρχε παρουσία εξασθενούς χρωμίου.
Στόχος του Προγράμματος ήταν η για πρώτη φορά η συλλογή ικανοποιητικού αριθμού αξιόπιστων στοιχείων για τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας, όπου κατά καιρούς έχει τεθεί το θέμα για ενδεχόμενη επιβάρυνσή τους με βαρέα μέταλλα λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης που έχει υποστεί διαχρονικά η περιοχή του Ασωπού ποταμού.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα ή έχει προηγηθεί κάποιο «μαγείρεμα» στην όλη υπόθεση ώστε οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Βοιωτίας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής εν μέσω κρίσης; Δεν μου αρέσει καθόλου που βρίσκομαι στην θέση να αμφισβητώ αποτελέσματα ερευνών στα οποία εμπλέκονται οι Περιφέρειες της χώρας, ο ΕΦΕΤ, το Γενικό Χημείο του Κράτους κ.λ.π. Όλοι όμως αυτοί οι φορείς που ασχολούνται με την καταλληλότητα και υγιεινή των τροφίμων, καθώς και διάφορα σκάνδαλα που κατά καιρούς ξεσπάνε στον συγκεκριμένο τομέα, μου δίνουν κάθε δικαίωμα να είμαι απόλυτα επιφυλακτικός απέναντι στα οποιαδήποτε αποτελέσματα ελέγχων πραγματοποιούνται. Επίσης όταν διαβάζω ότι «για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα επιτρεπτά όρια, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις των επιπέδων τους ανάμεσα στις περιοχές δειγματοληψίας, χωρίς ωστόσο τα επίπεδα αυτά να συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία», ομολογώ ότι ανησυχώ ακόμη περισσότερο. Επί της ουσίας μου λένε ότι δεν κινδυνεύω από κάτι για το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί το όριο κινδύνου. Αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν τόσο σε Εθνικό όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.
Πάντως για να είμαι ειλικρινής το θέμα με τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας μου έκανε άσχημη εντύπωση από την ημέρα που έγινε η δωρεάν διανομή λαχανικών στο Σύνταγμα. Θεωρώ μάλιστα ότι ο τρόπος που διάλεξαν οι παραγωγοί για την έμμεση προβολή της καταλληλότητας των προϊόντων τους είναι εντελώς ανήθικος - ενώ ταυτόχρονα μου προκαλεί επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αξιοπιστία των μετρήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες - γιατί βασίστηκε στην εκμετάλλευση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας λόγω της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου