Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Απόλυτα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την πρακτική της απόρριψης των «ανεπιθύμητων» αλιευμάτων. Η εν λόγω πρακτική αποτελεί ένα από τα χειρότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται επί πολλές δεκαετίες ειδικά από τα αλιευτικά σκάφη με συρόμενα εργαλεία.
Όταν ένα αλιευτικό σκάφος πετάει νεκρά πίσω στην θάλασσα αλιεύματα ευτελούς εμπορικής αξίας ή μικρού μεγέθους μιλάμε ουσιαστικά για παρέμβαση στον κύκλο αναπαραγωγής κάποιων ειδών ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σπατάλες τροφής σημαντικής θρεπτικής αξίας.
Μία από τις προθέσεις της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είναι να βάλει φρένο στις απορρίψεις και τα «ανεπιθύμητα» αλιεύματα να εκφορτώνονται για να χρησιμοποιούνται για άλλους εμπορικούς σκοπούς (π.χ. τροφή για ιχθυοκαλλιέργειες), χωρίς ωστόσο να παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την τύχη των ψαριών μικρών διαστάσεων για τα οποία υπάρχει απαγόρευση οποιασδήποτε εμπορικής τους εκμετάλλευσης.
Αλήθεια, το ενδεχόμενο αυτά τα αλιεύματα να αποτελέσουν σημαντική παροχή βοήθειας για εξαθλιωμένους λαούς τρίτων χωρών το έχει σκεφτεί κανένας;
Ας φροντίσει η ΕΕ για την υιοθέτηση μίας νέας Κ.ΑΛ.Π. που θα βασίζεται στην αειφόρο διαχείριση της θαλάσσιας πανίδας γιατί έχουμε φτάσει πλέον σε οριακές καταστάσεις. Δεν νομίζω να είναι τυχαίο ότι φέτος η αλιευτική παραγωγή των Μηχανοτρατών της Λέσβου παρουσιάζεται τόσο μειωμένη, που έχει οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες σκαφών σε περιοδική ή και μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου