Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Πες μου τι ψάρι τρως...

«9 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν πώς αλιεύθηκε το ψάρι που καταναλώνουν και κατά συνέπεια την κατάσταση των αποθεμάτων του! Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Greenpeace, όπως και το ότι βασικός παράγοντας που αναγκάζει το μέσο Έλληνα να περιορίσει τη διατροφή του σε 3-4 είδη ψαριών, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, είναι η σχεδόν μονοπωλιακή και καταστροφική δραστηριότητα της μέσης αλιείας (μηχανότρατα, γρι γρι). Για να εξασφαλίσουμε ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, χρειαζόμαστε τώρα θαλάσσια καταφύγια που θα δώσουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια, αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εξαιρετικά. Η greenpeace, θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται μόνο σε άσχετους πολίτες, προσπαθεί - για ακόμη μια φορά - να μας πείσει για την αναγκαιότητα των θαλάσσιων καταφυγίων, μέσω των αποτελεσμάτων μιας έρευνας η οποία διεξήχθη μόνο μέσω διαδικτύου και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ποσοτικά δεδομένα.

Με δεδομένο ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το internet (βλ. σχετική έρευνα Eurostat), αλλά και το γεγονός ότι η δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια - απαραίτητα όταν τίθενται ερωτήματα με πολλαπλές παραμέτρους - η συγκεκριμένη έρευνα «πάσχει» σε πολλούς τομείς και τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αξιόπιστα.

Εάν η greenpeace θέλει να κάνει έρευνες με την συμμετοχή μόνο των επισκεπτών της ιστοσελίδας της και να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για ιδία κατανάλωση και για την προώθηση των όποιων συμφερόντων υπάρχουν πίσω από την δημιουργία των θαλασσίων καταφυγίων (όπως εκείνη τα οραματίζεται), τότε το πρόβλημα είναι καθαρά δικό της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει υγιώς σκεπτόμενα άτομα που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική δραστηριότητα.

Και για να κλείσω το θέμα, όποιος θέλει να δει «βιώσιμη» αλιεία από παράκτιους ψαράδες - όπως συνέχεια διατυμπανίζει η greenpeace - ας έρθει μια βόλτα κατά Λέσβο μεριά για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι, πώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεκάδες τόνοι αρσενικής μαρίδας έχουν καταλήξει στα δίχτυα παράκτιων αλιέων, αλιευμένες σε συγκεκριμένες περιοχές όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια για να συμμετάσχουν στην διαδικασία αναπαραγωγής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου