Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης συνδιαχειριζόμενης αλιευτικής ζώνης στην Ελλάδα

«Έπειτα από πολύμηνη προεργασία, διαβουλεύσεις και επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο προχωράει στον σχεδιασμό των πρώτων ζωνών βιώσιμης αλιείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου σε θέματα περιβαλλοντικού δικαίου με τη αμερικανική νομική Σχολή του Yale, ομάδα ερευνητών από το Environmental Protection Clinic του Πανεπιστημίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και πραγματοποιεί σειρά επαφών στους Φούρνους, στη Σάμο και στην Αθήνα (με το γραφείο της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας κας Δαμανάκη), προκειμένου να συντάξει τον σχετικό φάκελο και να συμβάλλει στη νομική οχύρωση του σχεδίου. Η ομάδα ερευνητών του Yale, η νομική σχολή του οποίου αποτελεί μία από τις κορυφαίες στον κόσμο, θα καταθέσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφιλοκερδώς, συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατοχυρώνουν νομικά την αναγκαιότητα της δημιουργίας διαχειριζόμενων ζωνών αλιείας με βάση αντίστοιχα διεθνή μοντέλα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες με κυρίαρχη την αλιευτική παράδοση.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μετά τον βομβαρδισμό «φανφαρολογίας» για τα θαλάσσια καταφύγια που υποστήκαμε τους προηγούμενους μήνες από γνωστή Μ.Κ.Ο. έρχεται η εναλλακτική πρόταση του Αρχιπελάγους για την δημιουργία ζωνών βιώσιμης αλιείας. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες ζώνες, το γεγονός ότι το Αρχιπέλαγος δείχνει να λειτουργεί πάντα με γνώμονα συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα, μου αφήνει μεγάλο περιθώριο να αισιοδοξώ ότι το συγκεκριμένο project θα λειτουργήσει προς όφελος της θαλάσσιας πανίδας και του συνόλου των αλιέων χωρίς εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, γίνεται μνεία για «αειφόρο χρήση του κάθε εργαλείου, με συγκεκριμένα κριτήρια επιλεκτικότητας», καθώς και ότι «η συγκεκριμένη προσπάθεια μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, διότι δεν πρόκειται για στείρες απαγορεύσεις σε αλιευτικά πεδία που επιβάλλονται από «λευκά κολάρα», αλλά για μέτρα αειφόρου διαχείρισης που σχεδιάζονται με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των αλιέων.»

Περιμένω να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την λειτουργία του εν λόγω προγράμματος ώστε να μπορεί να γίνει μία σχετική πρόβλεψη ως προς τα τυχόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, να διαφανεί ο ουσιώδης και αντικειμενικός σκοπός της εφαρμογής του και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου