Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η φύση υπενθυμίζει, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες κωφεύουν

Μετά από το φιάσκο στην διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009, έρχεται τώρα η διάσκεψη στο Ντέρμπαν να μας επιβεβαιώσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο παράγοντας ''περιβάλλον'' τίθεται σχεδόν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία: (Βλ. σχετικό άρθρο...).
«...άλλες χώρες που τα είχαν υπογράψει από το 1997, αποδεχόμενες τον περιορισμό των εκπομπών κατά 25% (άλλο εάν η τήρηση στην πράξη παραμένει αμφίβολη) όπως Ρωσία, Ιαπωνία και Καναδάς, δεν συμφωνούν. Μάλιστα, η καναδική κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε ότι η χώρα αποσύρεται από τα Πρωτόκολλα.»
«Και, βέβαια, είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, οι τρεις μεγαλύτερες χώρες-ρυπαντές επί Γης. Η πρώτη ουδέποτε επικύρωσε τα Πρωτόκολλα. Οι δύο άλλες ουδέποτε τα υπέγραψαν. Και των τριών όμως η ρυπογόνα δραστηριότητα, αυξανόμενη, εξακολουθεί να συμβάλλει στην πλανητική υπερθέρμανση.»
«Το ήδη προδιαγεγραμμένο βαρύ διαπραγματευτικό κλίμα στο Ντέρμπαν επιβαρύνει κι άλλο η απόφαση της Ινδίας και της Βραζιλίας, που συντάχθηκαν με τη θέση των άλλων πλούσιων βιομηχανικών κρατών να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με νομικά δεσμευτικό περιεχόμενο ως προς τις εκπομπές πριν από το 2015.»
Ουδείς εκ των «αρμοδίων» δείχνει να επηρεάζεται ούτε από οικονομική κρίση, ούτε από περιβαλλοντικές καταστροφές, με αποτέλεσμα το μέλλον για το κλίμα και εν γένει το περιβάλλον να μοιάζει εξαιρετικά δυσοίωνο. Από την άλλη μεριά όλες αυτές οι φωνές προειδοποίησης και διαμαρτυρίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημόνων αλλά και απλών πολιτών, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, αποδεικνύονται ανίσχυρες μπροστά στην δύναμη των συμφερόντων που προφανέστατα εξυπηρετούν οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη.
Με τα σημερινά δεδομένα, πραγματικά δεν ξέρω εάν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μελλοντικά θα αλλάξει η παρούσα περιβαλλοντική κατάσταση και κατ' επέκταση η ποιότητα της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου