Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί συρρικνώνονται τα ψάρια

«Μέχρι και 24% αναμένεται να συρρικνωθεί το μέγεθος των ψαριών μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν την αντίδραση των ψαριών στα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο νερό.
Μάλιστα μελέτησαν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών την περίοδο 2001 με 2050.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)


Τελικά καμία επιστημονική έρευνα δεν πρόκειται να μας δώσει έστω μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της  θαλάσσιας πανίδας. Θαλάσσια ρύπανση, κλιματική αλλαγή και υπεραλίευση ασκούν μία πολύ μεγάλη πίεση στους πληθυσμούς των ιχθυαποθεμάτων οδηγώντας τους σε συρρίκνωση τόσο πληθυσμιακή όσο και μεγέθους. 
Δυστυχώς όμως, ακόμα και μετά από τόσα επιστημονικά δεδομένα που έχουν παρατεθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, γνωρίζω ότι υπάρχουν αμετανόητοι στον κλάδο της αλιείας οι οποίοι αποποιούμενοι την ατομική τους  ευθύνη (βλ. υπεραλίευση), συνεχίζουν να επιρρίπτουν τις όποιες ευθύνες για την άσχημη κατάσταση της ιχθυοπανίδας μόνο στους άλλους δύο προαναφερθέντες παράγοντες.
Η λήψη αυστηρών μέτρων σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σαφέστατα και θα μπορούσε να δώσει ανάσα στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα. Όμως το βασικό πρόβλημα που συνήθως  ανακύπτει, αφορά περισσότερο στην εφαρμογή και λιγότερο στην λήψη των όποιων μέτρων, αφού κατά καιρούς έχουμε δει πολλούς νόμους να μένουν απλώς στα χαρτιά. Ειδικά στην περίπτωση της προστασίας της ιχθυοπανίδας η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς για να έχουμε ορατά αποτελέσματα θα πρέπει να συνυπάρξουν το «πάντρεμα» και η  ταυτόχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικής και αλιευτικής νομοθεσίας. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει στην πράξη και πιστεύω ότι και στο προσεχές μάλλον δύσκολα θα το δούμε, εκτός και αν προκύψει ανατροπή των σημερινών δεδομένων και αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου