Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κοινή Αλιευτική Πολιτική: «δικαιότερη η πρόταση της Κομισιόν»

«Δικαιότερη και εφαρμόσιμη χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Κρίτων Αρσένης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κατά την ειδική συζήτηση στο ΕΚ. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αλιείας του ΕΚ από την Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, περιλαμβάνει μέτρα-κλειδί για την ανάσχεση της κατάρρευσης των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων, όπως η εξάλειψη των απορριπτόμενων αλιευμάτων και των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων μέσω της υποχρέωσης της εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων συγκεκριμένων ιχθυοαποθεμάτων που αλιεύονται στα νερά της ΕΕ ή από αλιείς της ΕΕ, είτε μπορούν να διατεθούν στην αγορά είτε όχι.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Το αν χρειαζόταν ή όχι αναθεώρηση η Κοινή Αλιευτική Πολιτική είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ώρες και να ακούμε μία σειρά από αντικρουόμενες απόψεις. Δεν ξέρω εάν η συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορούσε να εφαρμοστεί επειδή ήταν προβληματική ή φταίνε τα ίδια κράτη μέλη για ανεπάρκεια μηχανισμών εφαρμογής ή έλλειψη βούλησης. Ενδεχομένως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση, αν και για την χώρα μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι φταίει (τα έχω επαναλάβει πολλές φορές σε προηγούμενες αναρτήσεις μου).
Σαφέστατα, η σημερινή άναρχη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αλιευτικής διαχείρισης δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν γιατί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων. Εάν λοιπόν οι αρμόδιοι κρίνουν - βασιζόμενοι στα λάθη του παρελθόντος - ότι με μία νέα Κ.ΑΛ.Π. υπάρχουν ελπίδες να δοθεί νέα πνοή στην θαλάσσια πανίδα, τότε ας προωθήσουν το σχετικό νομοθετικό πακέτο.
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, όταν διαβάζω ότι ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ανάσχεση της κατάρρευσης των ιχθυαποθεμάτων είναι αυτό της υποχρεωτικής εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων μέσω της κατάργησης των απορρίψεων, μου δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα:
1. Πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του ελαχίστου επιτρεπόμενου μεγέθους αλίευσης υδρόβιων οργανισμών; Σε διαφορετική περίπτωση οι αλιείς θα καθίστανται παράνομοι.
2. Εάν τελικά καταργηθούν τα ελάχιστα μεγέθη στα αλιεύματα τότε τι όφελος θα υπάρχει για τους πληθυσμούς των ιχθυαποθεμάτων;
3. Σε περίπτωση μη κατάργησης των ελαχίστων μεγεθών αλιευμάτων, προτίθεται η κομισιόν να επιβάλει νέους όρους στα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία καθιστώντας τα επιλεκτικότερα;
4. Εάν τελικά υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα αλιευτικά εργαλεία, αυτή θα έχει αυστηρό και υποχρεωτικό χαρακτήρα ή θα υπάρξει η δυνατότητα των γνωστών παρεκκλίσεων - που τόσο πολύ λατρεύουμε στην χώρα μας - για τα κράτη μέλη;
Επίσης αυτή η (υπερ)προώθηση των υδατοκαλλιεργειών έχει αρχίσει λιγάκι να με ενοχλεί. Δεν ξέρω που αποσκοπεί αλλά σε βάθος χρόνου και εφόσον δεν αλλάξει η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα ιχθυαποθέματα, πιστεύω ότι λειτουργήσει εις βάρος της παράκτιας αλιείας. Δεν μου αρέσει η θάλασσα να γίνεται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με τις ευχές της ίδιας της πολιτείας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να «επιβάλουν» στην αγορά το «κονσερβοποιημένο» και άνοστο ψάρι των ιχθυοκαλλιεργειών. Ελπίζω στον συγκεκριμένο τομέα να υπάρξει κάποιο μέτρο.
Εύχομαι το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο να είναι λειτουργικό, αλλά πάνω απ' όλα δίκαιο. Δίκαιο τόσο για την θαλάσσια πανίδα όσο και για τους αλιείς, είτε αυτοί ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία είτε ερασιτεχνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου