Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ποιο ...περιβάλλον; Άδειες εδώ και τώρα!

«Eγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων από τέσσερις έως έξι μήνες, δραστική κατάργηση δραστηριοτήτων που απαιτούν τις σχετικές άδειες αλλά και αυστηρούς ελέγχους στην τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων κατά την λειτουργία μιας εγκατάστασης, προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Από την υποχρέωση αδειοδότησης εξαιρούνται με το νέο νόμο, οι μονάδες με τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως μικρά ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, μικρά εργοστάσια, φωτοβολταϊκά πάρκα, οινοποιεία, σταθμοί διοδίων, χώροι στάθμευσης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


...η μόνη σοβαρή ένσταση που έχω σε πρώτη φάση αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά στην εξαίρεση από την αδειοδότηση των μονάδων με τοπικές επιπτώσεις. Το θέμα δεν είναι τόσο για το εάν πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν την άδεια πριν την έναρξη λειτουργίας τους όσο για το εάν θα υπόκεινται στους απαιτούμενους ελέγχους κατά την διάρκεια της δραστηριοποίησής τους προκειμένου να διαπιστώνεται η συμβατότητα της δράσης τους με τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής εγκατάστασής τους. Μέσα από το άρθρο δεν γίνεται σαφές εάν η ενδυνάμωση του ρόλου των επιθεωρητών περιβάλλοντος και η αύξηση των περιβαλλοντικών ελέγχων θα αφορούν και στις μονάδες που εξαιρούνται της αδειοδότησης. Οπότε μένει να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Από εκεί και πέρα, αρκετές από τις αλλαγές που επέρχονται κινούνται σε καλό δρόμο όσον αφορά την ίδρυση και την έναρξη δραστηριοποίησης των επιχειρηματικών μονάδων καθότι:
1. Μειώνεται ο χρόνος έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
2. Καταργούνται οι συνυπογραφές άλλων υπουργών.
3. Αλληλεπικαλυπτόμενες αδειοδοτήσεις (π.χ. διάθεση λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων κ.λ.π.) ενσωματώνονται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Όσον αφορά στο ίδιο το περιβάλλον πιστεύω ότι, τόσο το γεγονός της ισχυροποίησης της Υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος όσο και οι ειδικές οικολογικές μελέτες που πραγματοποιούνται για τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα εντός περιοχών Natura, βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο.
Το μόνο που μένει είναι να δούμε επιτέλους αλλαγές και στο κομμάτι της επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Να υπάρχουν κυρώσεις που θα οδηγούν τον παραβάτη στην συμμόρφωση και όχι στην αδιαφορία. Για να είμαι ειλικρινής και με βάση το παρελθόν που έχει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, είμαι πολύ επιφυλακτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου