Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κόλπος Μεξικού: 1 χρόνος από την πετρελαιοκηλίδα της BP

«Χθες έκλεισε ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία, που προκλήθηκε από εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου της BP. Η Greenpeace με τη βοήθεια ανεξάρτητων επιστημόνων, διεξήγαγε έρευνα για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οικοσύστημα έχει υποστεί σημαντικές βλάβες και αποκαλύπτουν τη συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης των επιπτώσεων του ατυχήματος που η διαχειρίστρια εταιρία, αλλά και η αμερικάνικη κυβέρνηση, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μπορεί αυτή την περίοδο στην επικαιρότητα να βρίσκεται το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάζουμε από το μυαλό μας τις συνέπειες που επιφέρει η παρουσία μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στην θάλασσα. Με αφορμή την έρευνα της Greenpeace στον κόλπο του Μεξικού, μόλις ένα χρόνο μετά το ατύχημα, θα ήταν καλό οι Έλληνες να μην επαναπαύονται νομίζοντας ότι τέτοιας έκτασης ατυχήματα αφορούν μόνο άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Διακίνηση πετρελαιοειδών στο Αιγαίο υπάρχει και ειδικά όσοι ζουν σε νησιωτικές περιοχές, που η οικονομία τους βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και την αλιεία, οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση σοβαρής ρύπανσης από πετρέλαιο οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και κατά περίπτωση μακροχρόνιες. Προσωπική εμπειρία έχω μόνο από μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση που έλαβε χώρα στο νησί μου σε καλοκαιρινή περίοδο και στο μυαλό μου ακόμη έχουν μείνει χαραγμένες οι αντιδράσεις τουριστών που βρίσκονταν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην πληγείσα περιοχή.
Η μόνη εναλλακτική δυνατότητα δράσης που έχουμε απέναντι σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρήση πετρελαϊκής ή πυρηνικής ενέργειας είναι η στροφή μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς από τους μέχρι σήμερα επικρατούντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου