Τρίτη 19 Απριλίου 2011

WWF: 9 στους 10 Έλληνες υπέρ μιας βιώσιμης αλιείας

«Εννιά στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο τους, την ίδια στιγμή που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αυτά να αποτελούν προϊόν βιώσιμης αλιείας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το WWF σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με στόχο να αποτυπωθεί η στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς τη βιώσιμη αλιεία. Το ποσοστό δε των ευρωπαίων πολιτών που επιθυμεί μια θαρραλέα αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της ΕΕ, ανέρχεται στο 78%. Φαίνεται πως παρά την ελλιπή ενημέρωσή τους, Έλληνες και υπόλοιποι ευρωπαίοι, οσμίζονται πως το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το WWF και όχι από κάποιο ανεξάρτητο φορέα και με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την εν λόγω οργάνωση στους ευρωβουλευτές της επιτροπής αλιείας, εν όψει μάλιστα της κατάθεσης πρότασης για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναπόφευκτα μου δημιουργούν ερωτήματα για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Ειδικά δε όσον αφορά τα ποσοστά της Ελλάδας, νομίζω ότι απλώς είναι εξωπραγματικά.
Ζω σε νησιωτική περιοχή όπου εκ των πραγμάτων ο κόσμος έχει μεγαλύτερη επαφή με το θαλάσσιο περιβάλλον και γνωρίζει σχετικά καλά αρκετά πράγματα σχετικά με την αλιεία. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών που είτε από απλή αδιαφορία είτε λόγω μη ενασχόλησης, αγνοεί βασικά θέματα για το υγρό στοιχείο. Σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει μέσω της προσωπικής μου επαγγελματικής και ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την θάλασσα, η οποία με έχει φέρει σε επαφή με μεγάλη μερίδα κόσμου και με έχει τροφοδοτήσει με πλούσιο πληροφοριακό υλικό. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν γνωρίζει καν τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα πιο κοινά αλιευτικά σκάφη, ενώ πολλές φορές αγνοεί βασικά είδη αλιευμάτων. Πιστεύω δε ότι εάν πραγματοποιήσουμε μια πρόχειρη έρευνα στη ηπειρωτική Ελλάδα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα. Επίσης ως λαός, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε θέματα που αφορούν την ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά, έχοντας όμως ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Η έρευνα όμως του WWF ξαφνικά μας παρουσιάζει ως ιδιαίτερα ευαίσθητους ως προς το θέμα της βιώσιμης αλιείας, σε ποσοστό μάλιστα 90%! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων διενεργήθηκε η συγκεκριμένη έρευνα (ειδικά το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο των ερωτηθέντων) και οδήγησε στο παραπάνω αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου