Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Γιατί πεθαίνουν οι φώκιες στην Ελλάδα;

«Όταν βρεθεί νεκρό ζώο σε κάποια ακτή της χώρας μας, η ερευνητική ομάδα της MΟm προσπαθεί να μεταβεί άμεσα στην περιοχή, για να πραγματοποιήσει νεκροψία και να διαπιστώσει την αιτία θανάτου.Νεκροψία πραγματοποιείται όταν η κατάσταση αποσύνθεσης του ζώου επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια θανάτου και φυσικά όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...και διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο φτάνουμε και στο hot spot:«Το ζώο έφερε τραύματα από σκάγια στο κεφάλι.»
Η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας και ευαισθησίας μιας μεγάλης μερίδας «ανθρώπων» που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του άρθρου.
Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσω την ευθύνη και των υπολοίπων πολιτών που πολλές φορές με τις ενέργειές τους δείχνουν ότι πάσχουν από περιβαλλοντική αδιαφορία, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τα κατά περίπτωση μικροσυμφέροντα των τοπικών κοινωνιών τους. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι οι αντιδράσεις που υπήρξαν για το υπό ίδρυση θαλάσσιο πάρκο της Κιμώλου που αφορά την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Αυτοί οι πολίτες είναι οι ηθικοί αυτουργοί, καθώς είναι το ίδιο υπεύθυνοι για κάθε εσκεμμένο θάνατο μεσογειακής φώκιας που πραγματοποιείται, έστω και αν δεν είναι οι ίδιοι που κρατούν στα χέρια τους το φονικό όπλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου