Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Παράνομη αλιεία: εκστρατεία μηδενικής ανοχής από την ΕΕ

«Καθώς το νέο σύστημα της ΕΕ για τον έλεγχο της αλιείας έχει πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους αλιείς να αλιεύουν παράνομα ατιμώρητα. Με την έγκριση λεπτομερών κανόνων σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας αγοράς «από το δίχτυ στο πιάτο», η ΕΕ διαθέτει πλέον τα μέσα που επιτρέπουν τη ρήξη με το παρελθόν και την καλλιέργεια πνεύματος συμμόρφωσης ώστε να σταματήσει η υπεραλίευση και να καταστεί η αλιεία στην ΕΕ πραγματικά βιώσιμη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

...διαβάζω για «διενέργεια ελέγχων καθ' όλο το μήκος της αλυσίδας αγοράς», για «συλλογή και ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων», για «επιβολή αυστηρών κυρώσεων» και πολλά άλλα, τα οποία σαφέστατα μπορούν να προκαλέσουν εντύπωση μόνο σε αφελείς και μη γνώστες των θεμάτων αλιευτικής δραστηριότητας και διαχείρισης. Για να μην παρεξηγηθώ οφείλω να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στην χώρα μας.
Η μόνη ερώτηση που θα κάνω στην Κα Δαμανάκη - της οποίας οι προθέσεις σαφέστατα και είναι οι καλύτερες - είναι η εξής: με ποιούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και μέσα πρόκειται η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου συστήματος ελέγχου αλιείας της Ε.Ε.; Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες Αλιείας, Τμήματα Εμπορίου, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ΣΔΟΕ. Εάν ξεκινήσω ανάλυση για τον τρόπο «λειτουργίας» της κάθε μιας από της προαναφερόμενες Υπηρεσίες, μάλλον θα πρέπει να ξενυχτήσω. Εάν πάλι μπορέσει κάποιος να μου αποδείξει ότι οι ίδιες Υπηρεσίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να ανταποκρίνονται - συνεργαζόμενες μεταξύ τους - στις υψηλές απαιτήσεις ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας, τότε υπόσχομαι να μην αναφέρω ποτέ ξανά το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για την άσκηση της αλιευτικής πολιτικής στην χώρα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου