Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αναστολή αλιείας ερυθρού τόνου στη Λιβύη ζητά η Δαμανάκη

«Με δεδομένη την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των αρχών της Λιβύης να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση και εφαρμογή των μέτρων που καθορίστηκαν από την Διεθνή Επιτροπή για τη διατήρηση του ερυθρού τόνου (ICCAT).» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη δήλωση, της κατά τα άλλα ικανότατης Επιτρόπου Αλιείας Κας Δαμανάκη, στερείται λογικής. Εδώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο μπορούν οι Ευρωπαϊκές χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αλιεία ερυθρού τόνου, θα μπορέσει η Λιβύη; Και έστω ότι ανασταλεί η αλιεία του τόνου στην Λιβύη, ποιος είναι εκείνος που θα ελέγξει την τυχόν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί εκεί;
Για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από την αλιεία και εμπόριο ερυθρού τόνου έχω αναφερθεί και σε παλαιότερες αναρτήσεις μου. Εάν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών που να ξεκινά από το στάδιο της αλίευσης και να καταλήγει στο τελικό στάδιο εμπορίας-πώλησης, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ουσιαστική διαχείριση της αλιείας του BFT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου