Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αλιευτικές δυνατότητες στα ύδατα της ΕΕ το 2012

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική τα τελευταία έτη και τις προτάσεις της σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στα ύδατα της ΕΕ το 2012. Στην έκθεση περιγράφεται το πώς προτίθεται η Επιτροπή να αξιοποιήσει τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων ώστε να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα επιτρεπόμενα αλιεύματα και τις ποσοστώσεις για το επόμενο έτος. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στα ευρωπαϊκά ύδατα σημειώνει αργή βελτίωση, ωστόσο εξακολουθούν να λείπουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την πλειονότητα των αποθεμάτων, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς κοινοποίησής τους από τα κράτη μέλη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ελλιπή επιστημονικά στοιχεία, έλλειψη διάθεσης από κάποια κράτη μέλη να ασχοληθούν επί της ουσίας με το θέμα της βιώσιμης αλιείας και πάνω απ' όλα έλλειψη μηχανισμών επιβολής και ελέγχου τήρησης των μέτρων που λαμβάνονται από την Επιτροπή.
Εάν δεν υπάρξει ανατροπή των δεδομένων και ειδικά του στοιχείου που αφορά στην επιβολή και έλεγχο των μέτρων διαχείρισης της αλιευτικής δραστηριότητας, τότε αναπόφευκτα η Επιτροπή θα οδηγηθεί μελλοντικά σε οριστικές απαγορεύσεις (εργαλείων, ιχθυαποθεμάτων, αλιευτικών πεδίων), προκειμένου να «σώσει» την κατάσταση που επικρατεί στην θαλάσσια πανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου