Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Θάβουμε τα περισσότερα απόβλητα στην Ευρώπη

«Πάψτε να θάβετε τα απορρίμματά σας. Είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας». Με την προτροπή αυτή έκανε τον επίλογο στη χθεσινή ημερίδα για την ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Χούλιο Γκαρσία, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της Ε.Ε.
Εκείνο μάλιστα που κατέστησε σαφές είναι ότι η χώρα μας εμφανίζει τα χειρότερα ποσοστά ανακύκλωσης, καθώς βρίσκεται έως 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ακόμη θάβεται το 82% των απορριμμάτων μας, όταν στην Ολλανδία το αντίστοιχο νούμερο δεν υπερβαίνει το 4%.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δυστυχώς πρόκειται για θέματα για τα οποία θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί εδώ και πολλά χρόνια οι απαραίτητοι σχεδιασμοί και μελέτες και σήμερα πλέον να μιλάμε για έτοιμα έργα ή τουλάχιστον έργα που βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης και αναμένεται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία.
Για ακόμη μία φορά σε θέματα περιβάλλοντος μου δημιουργείται η εντύπωση ότι την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι κυκλοφορούν σε σύγχρονο οδικό δίκτυο με αερογέφυρες, εμείς βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διάνοιξης αγροτικών δρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου