Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Επιδότηση σε ψαράδες πλαστικών

«Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα έχει στόχο να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδηµα σε άνεργους (και όχι µόνο) ψαράδες, δίνοντάς τους το κίνητρο να «αλιεύουν» τα κάθε λογής απορρίµµατα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο
Ανάσα στο οικοσύστηµα της Μεσογείου αναµένεται να δώσει το νέο ευρωπαϊκό πρόγραµµα που θα επιδοτεί τους ψαράδες για να αλιεύουν... πλαστικά σκουπίδια από τις θάλασσες αντί για ψάρια. Το πρόγραµµα που εισηγήθηκε η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαµανάκη, και το οποίο παρουσίασε πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, θα ανακοινωθεί επισήµως στις Βρυξέλλες εντός του µήνα. Βασικός στόχος του προγράµµατος είναι να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδηµα σε άνεργους (και όχι µόνο) ψαράδες, δίνοντάς τους το κίνητρο να «αλιεύουν» τα κάθε λογής απορρίµµατα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο, στις ατλαντικές ακτές της Ιβηρικής αλλά στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


Η ανακύκλωση «χτυπά» την πόρτα της επαγγελματικής αλιείας. Κατά την άποψή μου πρόκειται για μια πολλή καλή κίνηση της Κας Δαμανάκη που εύχομαι να βρει θετική ανταπόκριση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα απορρίμματα που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτελούν σοβαρή απειλή για κάθε είδους οργανισμό που ζει στο υγρό στοιχείο, αλλά δια μέσου της τροφικής αλυσίδας και για εμάς τους ίδιους, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την σπουδαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος. Επίσης το ζήτημα της αισθητικής ρύπανσης των ακτών, από τα σκουπίδια που ξεβράζονται σε αυτές κατά καιρούς, σαφέστατα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο και ειδικά όσους απασχολούνται στην τουριστική οικονομία.
Τέλος όσον αφορά στους ίδιους τους αλιείς και με δεδομένη την κρίση που περνάει η παράκτια αλιεία, νομίζω ότι μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος - η οποία παρεμπιπτόντως δεν τους απομακρύνει από την θάλασσα - μόνο ως θετικό γεγονός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου