Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Οι Μηχανότρατες στο 1,5 ν.μ. αλλά...

Όπως είχε υποσχεθεί ο Κος Διαμαντίδης επιτέλους δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 776 B/06-05-11 η Υπουργική απόφαση που συμμορφούμενη(!) προς τον Καν. (ΕΚ) 1967/2006 ορίζει ότι οι Μηχανότρατες δεν θα μπορούν πλέον να αλιεύουν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ν.μ. από τις ακτές αντί του 1 ν.μ. που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Ενδεχομένως η συγκεκριμένη απόφαση να προκαλέσει ικανοποίηση στους κύκλους των παράκτιων επαγγελματιών ψαράδων και αρκετών οικολογικών οργανώσεων, αλλά...
Οι φόβοι που είχα εκφράσει στην από 19/11/2010 ανάρτησή μου, ότι κατά την έκδοση της Υ.Α. ενδεχομένως να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τον Καν. (ΕΚ) προς όφελος των Μηχανοτρατών, δυστυχώς επαληθεύθηκαν και ίσως με χειρότερο τρόπο από ότι θα περίμενα. Η Υ.Α. εξαιρεί από την εφαρμογή του μέτρου για την ελάχιστη απόσταση του 1,5 ν.μ. αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Λέσβο. Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης της Λέσβου σε σχέση με τα Τουρκικά παράλια, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Λεσβιακής υφαλοκρηπίδας, αλλά και γνωρίζοντας (προσωπικά) τις απόψεις αρκετών εκ των ιδιοκτητών Μηχανοτρατών, φανταζόμουν ότι από την Λέσβο θα εξαιρούνταν μόνο η Ανατολική και ίσως ένα τμήμα της Βόρειας πλευράς του νησιού και συγκεκριμένα η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Μήθυμνα μέχρι την Άκρα Αγριελιά.
Δυστυχώς όμως υποθέσεις με την «μικροπολιτική» δεν μπορείς να κάνεις! Για άλλη μία φορά η χώρα μας εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων στον τομέα της αλιευτικής πολιτικής και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η κατάσταση πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας «χτυπάει» κόκκινο.
Κρίμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου