Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες δέχεται πυρά..

Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που να θέτει σαφείς όρους και προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των υδατοκαλλιεργητικών μονάδων που υπάρχουν και πρόκειται να ιδρυθούν στην χώρα μας. Σαφέστατα το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση έχει αρκετά θετικά αλλά και τρωτά σημεία, ενώ ο κάθε ένας από εμάς ανάλογα με τις ιδιαίτερες γνώσεις ή τις πηγές ενημέρωσης που έχει επί του θέματος, μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα ή και ενδεχομένως να ασκήσει κάποια κριτική.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετές φωνές που εκφράζουν την δυσαρέσκεια ή την αντίθεσή τους απέναντι στην νέα κατάσταση πραγμάτων που τείνει να δημιουργηθεί στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών. Κάποιες φωνές ίσως να έχουν μία δόση υπερβολής ή να έχουν έντονο το στοιχείο του τοπικισμού. Κάποιες άλλες ίσως να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν το στοιχείο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την λειτουργία μίας ιχθυοκαλλιέργειας. Κάποιες φωνές ίσως να είναι απλά υποκινούμενες για τους γνωστούς λόγους...!
Αυτή την στιγμή η δημόσια διαβούλευση τελείωσε και τα σχόλια που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολλά. Πιστεύω ότι στο ΥΠΕΚΑ θα έχουν την διάθεση να αξιολογήσουν αντικειμενικά την κριτική που έχει δεχθεί το νομοσχέδιο θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του.
Από την πλευρά μου, γνωρίζοντας το καθεστώς που λειτουργούν κάποιες μονάδες υδατοκαλλιέργειας στην Λέσβο, πιστεύω ότι πρέπει κάποια πράγματα να μπουν σε μία τάξη τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για κοινωνικοοικονομικούς λόγους.
Παρατίθενται ορισμένοι σύνδεσμοι σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν:
«Προστασία του Σαρωνικού»
«Μη αναστρέψιμη καταστροφή»
«Ζήτημα ζωής ή θανάτου»

«Οχι άλλες μονάδες»
«Ιχθυοτροφεία-μαμούθ απειλούν τις Οινούσσες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου