Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ένας μήνας είναι θα περάσει...!

Ο τίτλος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στους φίλους ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν με ψαροντούφεκο και παραγάδια. Ο Μάιος είναι ο μοναδικός μήνας του χρόνου κατά την διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τα προαναφερόμενα εργαλεία. Το εάν η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι άδικη ή όχι δεν πρόκειται να το σχολιάσω, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν βλάπτει την θαλάσσια πανίδα. Με δεδομένη μάλιστα την αύξηση του αριθμού των ερασιτεχνών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά και με κριτήριο την βελτίωση της ποιότητας του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν, θα έλεγα ότι χρειάζονται και επιπλέον περιορισμοί ως προς τις χρονικές περιόδους αλιείας, χρησιμοποιούμενα εργαλεία, τα είδη και τις ποσότητες αλιευμάτων που αλιεύονται, προκειμένου να υπάρξει μείωση της πίεσης που ασκείται στα αλιευτικά πεδία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι νομοθετικά κενά και την έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, φροντίζουν για την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής αλιευτικής πίεσης σε συγκεκριμένα πεδία και είδη αλιευμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νησί της Λέσβου είναι η πίεση που ασκείται στο ύφαλο Λάμνα σε σταθερές χρονικές περιόδους που έχει ως στόχο συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων (σκαθάρια, συναγρίδες, μαγιάτικα). Άνθρωποι με μακροχρόνια επαφή με την αλιεία νομίζω ότι θα έχουν παρατηρήσει την μείωση του αριθμού, τους μεγέθους, αλλά και την αλλαγή συνηθειών σε ψάρια που αποτελούν στόχους για τους ερασιτέχνες, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για αυτό το γεγονός.
Για το συγκεκριμένο θέμα μπορούν να γραφτούν άπειρες γραμμές και να υπάρξουν ποικίλες απόψεις. Η ουσία είναι πάντως ότι εάν θέλουμε να χαιρόμαστε την θάλασσα και την πανίδα της σε βάθος χρόνου, οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύουμε τον ελάχιστο δυνατό σεβασμό όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της.
Τώρα όσον αφορά στον Μάιο, νομίζω ότι οι εναλλακτικές, αφενός της ελεύθερης κατάδυσης - που μπορεί άνετα να συνδυαστεί με υποβρύχια φωτογραφία και αναζήτηση νέων τόπων - και αφετέρου της καθετής και της συρτής, μπορούν πολύ εύκολα να μας κρατήσουν κοντά στις χαρές της θάλασσας.
Όποιος δεν μπορεί να σεβαστεί την εν λόγω απαγόρευση, νομίζω απλώς ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν σέβονται γενικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον και κατ' επέκταση τους συμπολίτες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου