Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανάβουν φωτιές οι σχεδιασμοί για τα σκουπίδια

«Kαύση απορριμμάτων από το παράθυρο, μυρίζει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα βιολογικής ξήρανσης στην Φυλή.
Τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Φυλής δυναμικότητας 700.000 τόνων εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκρίνοντας σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την Greenpeace και την WWF Ελλάς «την πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης και της συνοδού θερμικής επεξεργασίας που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον». (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Παρόλο που με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και εξετάζω με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δράση τους, δεν πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δρουν υπό το πρίσμα υπερβάλλοντος περιβαλλοντικού ζήλου ή «οικολογικής υστερίας»!
Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο η βιολογικά ξήρανση απορριμμάτων έχει τουλάχιστον τρία αρνητικά στοιχεία:
1. Μεγάλο επενδυτικό και λειτουργικό κόστος,
2. Έκλυση στην ατμόσφαιρα επικίνδυνων αερίων και τοξικής τέφρας λόγω της θερμικής επεξεργασίας,
3. Λειτουργεί εις βάρος της ανακύκλωσης, καθώς δεσμεύει τους ΟΤΑ για παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων.
Εάν τα προαναφερόμενα αληθεύουν, τότε η Κα Μπιρμπίλη οφείλει τουλάχιστον να δώσει μια λογική και βασισμένη σε επιχειρήματα εξήγηση για το γεγονός ότι έδωσε την έγκρισή της για την λειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης στην Φυλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου