Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ευρωσκαμνί για την Κορώνεια, κόβουν και τη χρηματοδότηση

«Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμφθηκε χθες η Ελλάδα γιατί δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τη λίμνη Κορώνεια, έναν από τους σημαντικούς υδροβιότοπους του δικτύου NATURA.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και διακοπή χρηματοδότησης!! Άψογα. Και όλα αυτά γιατί από το τέλος του 2004 μέχρι και σήμερα ουδείς «αρμόδιος» ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα ενώ άγνωστο (;) παραμένει το τι απέγιναν τα κοινοτικά κονδύλια που εξασφαλίστηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας. Από την άλλη μεριά βεβαίως, όταν διαβάζω για τις ευθύνες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκαν τα προγράμματα προστασίας, ασυναίσθητα σχηματίζεται ένα μειδίαμα στα χείλη μου, το οποίο δεν μπορώ να εξηγήσω εάν παραπέμπει σε ειρωνεία ή απόγνωση! Από εκεί και πέρα όποιος διαθέτει (αντικειμενική) κρίση και αφαιρέσει τις κομματικές του παρωπίδες μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση για τους λόγους (μη) υλοποίησης των προγραμμάτων προστασίας της Κορώνειας. Βέβαια για να μην υπάρξει παρεξήγηση ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών πρέπει να αναφερθεί ότι ο «βιασμός» της συγκεκριμένης λίμνης άρχισε την δεκαετία του 80, στα πλαίσια της άναρχης οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης οι οποίες ισοπέδωσαν το φυσικό περιβάλλον (Βλ. σχετικό άρθρο..).
Όμως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες, ειδικά από την στιγμή που υπήρχε προειδοποιητική επιστολή του Επιτρόπου Περιβάλλοντος από τον Μάιο. Κα Μπιρμπίλη είναι προσβλητικό για την χώρα μας να διαβάζουμε για «υπεράντληση υδάτων, παράνομες γεωτρήσεις, αστικά και βιομηχανικά λύματα» σε έναν τόσο σημαντικό υδροβιότοπο του δικτύου NATURA. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα πλημμελών ή ανύπαρκτων ελέγχων. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος χωρίς αστυνόμευση απλώς δεν μπορεί να υπάρξει και είναι από τα προβλήματα μείζονος σημασίας που οφείλει να επιλύσει το αρμόδιο Υπουργείο αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου