Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων διαπιστώνει ο FAO

«Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.
Στη σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), επισημαίνεται ότι το 2009 καταναλώθηκαν παγκοσμίως περίπου 145 τόνοι αλιευμάτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η κατάσταση των παγκόσμιων ιχθυοαποθεμάτων δεν έχει βελτιωθεί και ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερεκμετάλλευση.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί το πρόβλημα επί της ουσίας πρέπει να ασχολείται με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία ενεργά! Τα τελευταία χρόνια η υπερεκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και η εν γένει κακή διαχείριση της θαλάσσιας πανίδας έχει οδηγήσει ειδικά την παράκτια αλιεία σε μαρασμό, αλλά έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμα και τα δυναμικά εργαλεία (Μηχ/τες, Γρι-Γρι), που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της θάλασσας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όπως αποδεικνύεται έχουν αποτύχει και αυτό οφείλεται κατά βάση στην κακή ή ελλειπή εφαρμογή τους. Πολλά κράτη και σίγουρα εντός αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα προφανώς δεν αντιλαμβάνονται την σημασία ενός υγιούς θαλασσίου οικοσυστήματος και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και κοινωνική ζωή ενός τόπου. Όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση και με δεδομένο ότι η υπεραλίευση συγκεκριμένων ειδών σχετίζεται άμεσα με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει το τοπίο ως προς την διαχείριση και βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου