Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών

«Σε έρευνα γνώμης της Public Issue αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, της τάξης του 44%, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει στη χώρα μας νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως ο φυσητήρας.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 72% απάντησαν ότι δεν έχουν διαβάσει ή ακούσει για τα απειλούμενα θηλαστικά, γεγονός που έρχεται να καλύψει επικοινωνιακά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης «Θάλασσα - μάθε, δράσε, προστάτεψε». Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες η Εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας, το WWF-Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Tethys Research Institute.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Πραγματικά χαίρομαι για αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης του κόσμου πάνω σε ένα θέμα που οι έλληνες - αν και κατεξοχήν θαλασσινός λαός - γνωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου. Εύχομαι αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος (ειδικά το Λιμενικό Σώμα), αλλά και τις ομάδες πολιτών (αλιείς), που με τις δράσεις τους (εκούσιες ή ακούσιες), θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των θαλασσίων κητωδών και θηλαστικών εν γένει.
Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να καθορίζει με σαφήνεια τις κυρώσεις έναντι όσων βλάπτουν αυτά τα θαλάσσια πλάσματα. Αδίκημα χωρίς ποινή δεν νοείται. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν 3-4 χρόνια με τον διευθυντή ενός Ινστιτούτου για την θαλάσσια προστασία είχαμε συζητήσει το ζήτημα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων όσον αφορά την προστασία των κητωδών και μου είχε αναφέρει ότι ήταν ένα από τα θέματα που έπρεπε να ασχοληθεί η πολιτεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου