Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μολύνουν τον αέρα

«Δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια ισπανική σχετικά με την επίπτωση που έχουν τα βενζινάδικα στο άμεσο περιβάλλον τους, ειδικά όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια σε αστικές περιοχές, και μια δανική σχετικά με την επιβάρυνση και ρύπανση των κλειστών χώρων όπου λειτουργούν τζάκια και ξυλόσομπες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις, που θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την έρευνα για τα βενζινάδικα και θα πάω κατευθείαν στους Δανούς και την έρευνά τους για τα τζάκια και ξυλόσομπες. Επί πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, το τζάκι και η ξυλόσομπα αποτελούν βασικά μέσα θέρμανσης κατοικιών και όχι μόνο σε πάρα πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι ότι όποτε πήγαινα χειμώνα στο χωριό αυτό που λάτρευα ήταν η μυρωδιά του καμένου ξύλου που αναδύονταν από τις καμινάδες των σπιτιών. Σε συνδυασμό με τον παγωμένο καθαρό αέρα που μαστίγωνε το πρόσωπο, αλλά και τις όμορφες εικόνες της Λεσβιακής φύσης δεν ένιωθα απλώς ότι φόρτιζαν οι μπαταρίες μου αλλά πολύ περισσότερο ότι γέμιζα ζωή.
Αφήνω τις όμορφες αναμνήσεις και περνώ στην πεζή πραγματικότητα. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την έρευνα των Δανών θα ήθελα πολύ απλά να μου απαντήσουν στο εξής. Πως είναι δυνατόν μέσα από τις τόσο βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων η καύση του ξύλου, να υπάρχουν στην λεσβιακή επαρχία τόσοι πολλοί άνθρωποι, που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά ηλικιακά επίπεδα και να έχουν επί δεκαετίες ολόκληρες ως βασικό μέσο θέρμανσης τα τζάκια και τις ξυλόσομπες; Φαντάζομαι ότι και στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία θα ισχύει το ίδιο. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας και εν γένει την επιβίωσή μας, που η παραπάνω έρευνα μου φαίνεται κάπως αστεία. Εάν μπορεί κάποια επιστημονική μελέτη να μου βρει λύση τουλάχιστον στο:
α) πως μπορώ να απαλλαγώ από το καθημερινό άγχος και στρες,
β) πως μπορώ να απαλλαγώ από τον ανόητο αγρότη που πιστεύει ότι τα λαχανικά και φρούτα ποτίζονται με φυτοφάρμακα και όχι με νερό,
γ) πως μπορώ να απαλλαγώ από τον ανεγκέφαλο που καπνίζει μέσα στην μούρη μου αδιαφορώντας για την ύπαρξή μου,
δ) πως μπορώ να πείσω τον εκάστοτε (αδιάφορο περιβαλλοντικά), βιομήχανο να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της μονάδας του για να μην ρυπαίνει τον αέρα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την θάλασσα,
τότε θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

1 σχόλιο: