Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Άγνωστοι έκοψαν 11 δέντρα στη φυσική καμάρα στα Μέσσα

«Βάναυσο χτύπημα στο περιβάλλον της Λέσβου αποτελεί το κόψιμο από αγνώστους, μέχρι στιγμής, 11 πεύκων, εκ των οποίων τα εννέα σχημάτιζαν αριστερά στο δρόμο απ’ τη Μυτιλήνη προς την Καλλονή τη γνωστή φυσική καμάρα-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα ερωτηματικά απ’ την ύπουλη ενέργεια που προκάλεσε ήδη την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών είναι πάρα πολλά και αφορούν κυρίως στο ποιος θα είχε το κίνητρο να προβεί στη συγκεκριμένη εγκληματική για το περιβάλλον πράξη. Εκτός απ’ την ανακάλυψη των ενόχων, γιατί δύσκολα ένας μόνο άνθρωπος θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ζημιά, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου διερευνά και το πώς θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα, όπως η κήρυξη της μικρής αυτής ζώνης ως αναδασωτέας, ώστε κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, το φυσικό τοπίο της περιοχής να αποκατασταθεί.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ακόμα μία πράξη έλλειψης περιβαλλοντικού πολιτισμού στην Λέσβο. Κάποιοι ανεγκέφαλοι θεώρησαν σκόπιμο να βλάψουν τον τόπο πλήττοντας το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του που δεν είναι άλλο από το φυσικό του περιβάλλον. Προφανώς πιστεύουν ότι η Λέσβος είναι μόνο «του τυρέλλλλ» «του λαδέλλλλ» - δυστυχώς ο προφορικός λόγος δεν αποδίδεται πάντα εξίσου γλαφυρά και στον γραπτό - το ούζο και η σαρδέλα Καλλονής. Και αυτά όμως έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Το μόνο ανεξίτηλο αγαθό που διαθέτουμε και έχουμε ελάχιστα εκμεταλλευτεί είναι το φυσικό περιβάλλον, αλλά...
Τελικά αναρωτιέμαι, εάν σε αυτό το νησί θα μπορέσουμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τα όποια πλεονεκτήματα διαθέτουμε ή μονίμως θα γινόμαστε υποχείριο του καθενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά απαίδευτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου