Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Θάνατος για την καρδιά η μόλυνση του αέρα

«Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης, το αλκοόλ, ο θυμός ή οι μολύνσεις του αναπνευστικού, και συνιστά υψηλό κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με Βέλγους επιστήμονες.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από το συγκεκριμένο άρθρο θα σταθώ ιδιαίτερα στα παρακάτω:
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την μόλυνση του αέρα «μείζονα περιβαλλοντικό κίνδυνο για την καρδιά» και εκτιμά ότι προκαλεί περίπου 2 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.»
«...σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όπου εφαρμόστηκε απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, υπήρξε σημαντική μείωση των εμφραγμάτων.»
«...τα αιωρούμενα σωματίδια στον μολυσμένο αέρα επηρεάζουν, μερικές φορές δραματικά, τη λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών, καθώς η εισπνοή τους προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή να επιδεινώσει τα συμπτώματά του.»

Εάν τα παραπάνω δεν μπορούν να ανησυχήσουν ή έστω να ευαισθητοποιήσουν:
α) Τον κάθε βιομήχανο όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας του,
β) Όλους τους ανόητους που τάσσονται ενάντια στον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,
γ) Όλους εμάς αναφορικά με την κατάχρηση των ιδιωτικών μας μέσων μεταφοράς,
τότε απλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας...!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Φαλαινοθηρία: βοήθεια για το Sea Shepherd ζητά η Ιαπωνία

«Έκκληση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας απηύθυνε η Ιαπωνία, ζητώντας να εμποδίσει τα σκάφη της οργάνωσης Sea Shepherd, που μάχεται κατά της φαλαινοθηρίας, να φύγουν από το λιμάνι.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Dennis Richardson, «η Ιαπωνία ορισμένες φορές ζητά πράγματα που η Αυστραλία δεν μπορεί να κάνει». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...τελικά οι φίλοι μας οι Ιάπωνες έχουν ζοριστεί πολύ περισσότερο από ότι φάνηκε αρχικά. Η έκκληση προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας δείχνει ότι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι ο ουσιώδης ακτιβισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πυροβόλησαν μεσογειακή φώκια στη Βόρεια Εύβοια

«Μετά το πρωτοφανές περιστατικό με το «Μάρκο», τη νεαρή μεσογειακή φώκια που είχε βρεθεί πυροβολημένη στις 27 Απριλίου 2010 στη περιοχή Κρύα Βρύση στο Μαντούδι της Εύβοιας, άλλο ένα περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης προστίθεται στη θλιβερή λίστα της περιοχής. Στις 16/2/2011 η ομάδα Διάσωσης της MOm ειδοποιήθηκε από το Λιμενικό σταθμό του Πευκίου στην Εύβοια για μία νεκρή μεσογειακή φώκια που είχε ξεβραστεί στην παραλία «Αχλάδι». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Έχει πλέον καταντήσει κουραστικό, το γεγονός ότι ο κάθε απαίδευτος επαγγελματίας ψαράς μπορεί να κουβαλάει στο σκάφος του ένα όπλο για να εκτονώνει την οργή του από τις κακές ψαριές πάνω σε προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά. Από την άλλη μεριά καταντάει εξίσου κουραστικό το να υπάρχουν Λιμενικές Αρχές που, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω «πελατειακών» σχέσεων ή γνωριμιών που έχουν με τους ντόπιους ψαράδες, δεν φροντίζουν να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή την δουλειά τους!

Οι ευθύνες πήγαν κρουαζιέρα

«Βούλιαξε στο βυθό της Καλντέρας το «...αθάνατον ελληνικόν κράτος», καθώς τέσσερα χρόνια τώρα, μετά τη βύθιση του «Sea Diamond», κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Οπως μάλιστα συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα, τρεις υπηρεσίες (τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας) παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες ρίχνοντας το μπαλάκι η μια στην άλλη.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Είμαι περίεργος να δω πως θα τρέχουν οι α(να)ρμόδιοι στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο. Η σειρά των γεγονότων που θα προκύψει θα έχει ως εξής: α) ρύπανση και υποβάθμιση θαλασσίου περιβάλλοντος, β) δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα ΜΜΕ, γ) επίπτωση στον τουρισμό της περιοχής και την οικονομία που κινείται γύρω του. Μετά θα χρειαστεί κάποιος να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στους αγανακτισμένους πολίτες που θα πληγούν από το συγκεκριμένο περιστατικό εν μέσω οικονομικής κρίσης. Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους κάποια πράγματα στην χώρα μας να αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους με την δέουσα σοβαρότητα!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Λιγότερα σκάφη για την αλιεία του τόνου

«Μόλις 114 άδειες αλιείας θα χορηγηθούν φέτος από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για την αλιεία του τόνου στην χώρα μας από 299 που ήταν το 2008 και 256 το 2010, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η ποσόστωση για την αλιεία τόνου που έχει κατανεμηθεί στη χώρα μας για το 2011 βάσει Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 124,37 τόνοι από τους συνολικά 12.900 τόνους που επιτρέπεται να αλιευθούν (δηλαδή ποσοστό 0,96%), ενώ στον ίδιο Κανονισμό προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των σκαφών που θα δραστηριοποιηθούν, που για την Ελλάδα είναι 250 σκάφη με διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία και ένα σκάφος με το εργαλείο γρι γρι (για ζωντανό τόνο με σκοπό την πάχυνση).» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

...και τώρα που μειώθηκαν οι ειδικές άδειες ερυθρού τόνου για το 2011 δεν πιστεύω να υπάρχουν διάφοροι αφελείς που να πιστεύουν ότι σώθηκε η κατάσταση! Στην Λέσβο μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια για ερυθρό τόνο και δεν ξέρω εάν πρόκειται να δοθεί. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν εκεί στο ΥΘΥΝΑΛ ότι με το να στερήσεις από τον παράκτιο επαγγελματία ψαρά την δυνατότητα να βγάλει ''νόμιμα'' ένα μεροκάματο - το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι και μεγάλο - απλώς τον οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια στην παρανομία. Ειδικά δε όταν βλέπει ερασιτέχνες ψαράδες να δρουν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία ή άγνοια των διωκτικών Αρχών, τότε εξοργίζεται ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι να αλιεύονται παράνομα ερυθροί τόνοι, οι οποίοι βαφτίζονται «μακρύπτεροι», εκφορτώνονται «μακριά» από τα μάτια των ελεγκτικών Αρχών και φτάνουν στον τελικό προορισμό τους άνευ των σχετικών εγγράφων τεκμηρίωσης της αλιείας τους. Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι στην Διεύθυνση αλιείας του ΥΘΥΝΑΛ είναι λίγο δύσκολο να τα γνωρίζουν όλα αυτά, διότι όταν ασκείς αλιευτική πολιτική οφείλεις, πέρα από την άριστη γνώση του θεσμικού πλαισίου, να διαθέτεις εξίσου ή και καλύτερη γνώση των δεδομένων που ισχύουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και σε όσους ασχολούνται ενεργά με αυτό (αλιείς). Σε βάθος χρόνου και με βάση αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την συγκεκριμένη Υπηρεσία δίνεται η εντύπωση ότι η άσκηση αλιευτικής πολιτικής διενεργείται περισσότερο από τις καρέκλες των γραφείων και υπό το καθεστώς των πιέσεων που ασκούνται αρκετά συχνά από τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της χώρας, οι οποίοι βεβαίως παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βολεύει κατά περίπτωση. Ανάλογη βεβαίως είναι και η κατάσταση στις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες, είτε αυτές ονομάζονται Λιμενικό Σώμα, είτε Εποπτεία Αλιείας, είτε Τμήμα Εμπορίου. Αλήθεια, ας μας πουν οι υπεύθυνοι των ελεγκτικών Υπηρεσιών, πόσες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια για παράνομη αλιεία, διακίνηση και εμπόριο ερυθρού τόνου; Δεν ξέρω από που πηγάζει η αισιοδοξία της ICCAT ως προς την απόδοση των μέτρων για την αλιεία του BFT το έτος 2022, αλλά εάν δεν σταματήσει το πανηγύρι με την παράνομη - άναρχη (επαγγελματική και ερασιτεχνική) αλιεία, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να δουν θετικά αποτελέσματα ούτε το 2122!

Σε μια δεκαετία συνολικά ορατές οι συνέπειες από τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού

«Οι καταστροφικές συνέπειες της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ενδέχεται να μην γίνουν ορατές προτού περάσει μια δεκαετία από το περιστατικό.Υποβρύχιες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στρώμα πάχους δέκα εκατοστών σχηματισμένο από τα κουφάρια νεκρών ζώων και πετρελαίου και ότι η αφαίρεση αυτών των ζώων από τη διατροφική αλυσίδα θα επηρεάσει εν καιρώ τα είδη που σχετίζονται με την αλιεία.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μα το ουσιώδες πρόβλημα με τέτοιου είδους περιβαλλοντικές καταστροφές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής που έχει πληγεί. Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν το όλο θέμα οι υπαίτιοι της ρύπανσης, θεωρώντας ότι με μία «δυνατή» αποζημίωση θα κλείσουν όλες οι πληγές που προκλήθηκαν και η περιοχή θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή της. Η αποζημίωση επί της ουσίας αποκαθιστά ένα μόνο μέρος της ζημιάς - αυτό έχει διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου από πολλά ζημιογόνα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο - αλλά ταυτόχρονα κλείνει πολλά περισσότερα στόματα διαμαρτυρίας (αντίδρασης), κατά των υπαιτίων...!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Ελλήνων εκπροσώπων και ΕΕ για εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας

«Χθες 17 Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα η τακτική συνάντηση – δέσμη μεταξύ των εκπροσώπων των Ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επισκόπηση της εφαρμογής της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από το παραπάνω άρθρο θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι: «Οι συγκροτημένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις των Ελλήνων εκπροσώπων, κατά την εν λόγω συνάντηση, και η παρουσίαση των πρωτοβουλιών και των μέτρων που έχουν ληφθεί στους ευαίσθητους περιβαλλοντικούς τομείς, εκεί όπου άλλωστε παρατηρούνται τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, κατέδειξαν τη σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε και συνεχίζεται με συστηματικό και αμείωτο ρυθμό, με σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Επίσης παρουσιάστηκαν και τεκμηριώθηκαν, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ο σχεδιασμός-προγραμματισμός καθώς επίσης τα θεσμικά και οικονομικά μέτρα, που έχουν λάβει οι Ελληνικές αρχές, για να επιτύχουν την καλύτερη συμμόρφωση της χώρας κατά την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.»

Σαφέστατα, ακόμη είμαστε πολύ πίσω σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ δεν λείπουν τα λάθη ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπως η απουσία της χώρα μας από την Διεθνή διοργάνωση για την πράσινη ανάπτυξη στο Αμπου Ντάμπι. Από την άλλη μεριά όμως φαίνεται, ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εργάζονται και προσπαθούν, μέσα στην όλη προβληματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, να δείξουν κάποιο έργο. Εύχομαι όλοι τους οι σχεδιασμοί να υλοποιηθούν και η αποτίμηση που θα γίνει στο τέλος της θητείας τους να αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους ίδιους όσο και τους πολίτες του τόπου μας.

Σφαγή για 9.000 φάλαινες

«Το παράνομο-ανελέητο κυνήγι, με το πρόσχημα επιστημονικού προγράμματος παρακολούθησης, κητωδών μοιάζει να παίρνει τέλος, με κύριο πρωταγωνιστή τον ιαπωνικό στόλο, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει σκοτώσει επισήμως 9.000 φάλαινες, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η ανακοίνωση της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας ότι η περίοδος φαλαινοθηρίας έληξε νωρίτερα ίσως να είναι προάγγελος του τερματισμού αυτής της σφαγής, αναφέρει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, που κατόπιν (επικοινωνίας) ενημέρωσης με το διεθνές τμήμα επισημαίνει:» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Το γιατί βγαίνει τώρα η GreenPeace και κάνει ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα μόνο η ίδια γνωρίζει! Στην παρούσα όμως φάση και με δεδομένο ότι τα γιαπωνέζικα φαλαινοθηρικά επιτέλους αποχωρούν από την Ανταρκτική (Βλ. σχετικά), νομίζω ότι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο είναι οι ακτιβιστές των Sea Shepherd. Όποιος έχει διαβάσει την σχετική αρθρογραφία για την φαλαινοθηρία και την δράση των ακτιβιστών της προαναφερθείσας οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι καταλαβαίνει απόλυτα το εννοώ...!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Άγνωστοι έκοψαν 11 δέντρα στη φυσική καμάρα στα Μέσσα

«Βάναυσο χτύπημα στο περιβάλλον της Λέσβου αποτελεί το κόψιμο από αγνώστους, μέχρι στιγμής, 11 πεύκων, εκ των οποίων τα εννέα σχημάτιζαν αριστερά στο δρόμο απ’ τη Μυτιλήνη προς την Καλλονή τη γνωστή φυσική καμάρα-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα ερωτηματικά απ’ την ύπουλη ενέργεια που προκάλεσε ήδη την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών είναι πάρα πολλά και αφορούν κυρίως στο ποιος θα είχε το κίνητρο να προβεί στη συγκεκριμένη εγκληματική για το περιβάλλον πράξη. Εκτός απ’ την ανακάλυψη των ενόχων, γιατί δύσκολα ένας μόνο άνθρωπος θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ζημιά, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου διερευνά και το πώς θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα, όπως η κήρυξη της μικρής αυτής ζώνης ως αναδασωτέας, ώστε κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, το φυσικό τοπίο της περιοχής να αποκατασταθεί.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ακόμα μία πράξη έλλειψης περιβαλλοντικού πολιτισμού στην Λέσβο. Κάποιοι ανεγκέφαλοι θεώρησαν σκόπιμο να βλάψουν τον τόπο πλήττοντας το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του που δεν είναι άλλο από το φυσικό του περιβάλλον. Προφανώς πιστεύουν ότι η Λέσβος είναι μόνο «του τυρέλλλλ» «του λαδέλλλλ» - δυστυχώς ο προφορικός λόγος δεν αποδίδεται πάντα εξίσου γλαφυρά και στον γραπτό - το ούζο και η σαρδέλα Καλλονής. Και αυτά όμως έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Το μόνο ανεξίτηλο αγαθό που διαθέτουμε και έχουμε ελάχιστα εκμεταλλευτεί είναι το φυσικό περιβάλλον, αλλά...
Τελικά αναρωτιέμαι, εάν σε αυτό το νησί θα μπορέσουμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τα όποια πλεονεκτήματα διαθέτουμε ή μονίμως θα γινόμαστε υποχείριο του καθενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά απαίδευτου.

Μολυσμένο με τοξικά μέταλλα το 10% του ρυζιού στην Κίνα

«Η συγκομιδή ρυζιού στην Κίνα είναι μολυσμένη με βαριά τοξικά μέταλλα σε ποσοστό μέχρι και 10%, ως συνέπεια της γρήγορης βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του κινέζικου Τύπου(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Νομίζω ότι η τελευταία παράγραφος του άρθρου τα λέει όλα... «Ο σεβασμός του περιβάλλοντος στην Κίνα πολλές φορές θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Τα διατροφικά σκάνδαλα είναι άλλωστε συχνά στη χώρα αυτή.»
Δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον σχόλιο!

Ακτιβιστές διέκοψαν την ιαπωνική φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική

«Η Ιαπωνία διέκοψε την ετήσια επιχείρηση φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική έπειτα από τις πιέσεις οικολογικής οργάνωσης. Ακτιβιστές από την αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd καταδίωξαν με τα σκάφη τους τα φαλαινοθηρικά με αποτέλεσμα η ιαπωνική αποστολή να σταματήσει το κυνήγι της για λόγους ασφαλείας.» (Βλ. σχετικο άρθρο..)

...ακτιβισμός στην πράξη και όχι στην θεωρία! Άραγε θα μπορούσε η sea shepherd να ασχοληθεί έστω και για μία μόνο χρονιά με τα συρόμενα εργαλεία στην χώρα μας; ...απλά για να τους πληγώσει έστω και για μια φορά τον εγωισμό! Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κάποιοι, μη μπορώντας να λειτουργήσουν στα πλαίσια της ασυδοσίας που έχουν μάθει, θα ζορίζονταν πάρα πολύ...

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ισημερινός: Πρόστιμο 9,5 δισ. δολάρια στη Chevron για περιβαλλοντική ρύπανση

«Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron καταδικάστηκε από δικαστή του Ισημερινού να καταβάλει αποζημίωση οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικές ζημίες που προκάλεσε μεταξύ του 1964 και του 1990 η Texaco, την οποία η Chevron εξαγόρασε το 2001.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...διαβάζουμε για «καταστροφή σοδειών, θανάτωση ζώων σε πολλές φάρμες και αύξηση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.» Όλα αυτά γινόντουσαν επί 26 χρόνια και ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές ή τυχόν σπάνια είδη ζωντανών οργανισμών τότε είναι εντελώς άτοπο να κάνουμε λόγο για αποζημιώσεις καθώς η ζωή (ηθικά τουλάχιστον), δεν αποτελεί «μετρήσιμη» μονάδα, αν και πολλές δικαστικές αποφάσεις προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο! Τουλάχιστον ας χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρήματα της αποζημίωσης - εάν τελικά δεν μειωθούν και αυτά μετά την έφεση που θα ασκήσει η εταιρία - ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση του επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και να δοθεί ώθηση για οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Διεθνής της πράσινης ανάπτυξης με την Ελλάδα απούσα

«Ελαμψε διά της απουσίας της η χώρα μας από μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, στην οποία παρουσιάστηκε η πόλη του μέλλοντος με ενεργειακή αυτονομία από τον ήλιο και πλήρη ανακύκλωση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστά στους Ελληνες για τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτή η μικρή χώρα με τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης.
Στα Εμιράτα συντελείται σήμερα μια κοσμογονία που βλέπει το μέλλον και οραματίζεται την κοινωνία αλλά και την οικονομία του αύριο. Τώρα, που έχουν τους πόρους και το όραμα, επενδύουν τεράστια ποσά προκειμένου να αποκτήσουν γνώση, τεχνολογία και οργάνωση που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στη μετά το πετρέλαιο εποχή.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).


...εμείς λοιπόν, αφού ούτε πόρους έχουμε, αλλά και το όραμά μας έχει χαθεί κάπου ανάμεσα στην οικονομική κρίση, την τρόικα και τις «κοινωνικές ταραχές», αποφασίσαμε ότι η αποχή είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ακόμα και μόνο υπό το πρίσμα της επικοινωνιακής τακτικής να το δει κάποιος - που σαφέστατα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό - η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν εντελώς άστοχη. Θα επισημάνω για άλλη μία φορά ότι όλη η προεκλογική καμπάνια του Κου Παπανδρέου βασίστηκε (επικοινωνιακά), πάνω στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης!!
Όπως και να έχει, με αυτά που διαβάζω στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας πραγματικά απογοητεύομαι γιατί συνειδητοποιώ ότι τουλάχιστον στον περιβαλλοντικό τομέα ως χώρα είμαστε ακόμα ''Μπανανία''. Άραγε υπάρχει αντίλογος σ' αυτό; Γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το εν λόγω άρθρο «την ώρα που στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη για χωματερές, λες και είμαστε στον περασμένο αιώνα, ο υπόλοιπος κόσμος ανακυκλώνει τα πάντα, χωρίς να αφήνει σχεδόν καθόλου υπολείμματα για θάψιμο.»

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στεριανή, η θαλάσσια ρύπανση

«Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη στεριά είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση στις θάλασσες της χώρας μας το 2010, με τις βιομηχανικές να κρατούν τα πρωτεία και να έπονται οι υπόλοιπες (ελαιουργεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σπίτια, αποχετευτικά συστήματα κ.ά.), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα πλοία.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Το ότι το Λιμενικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 93 περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης το 2010, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ακόμη πολλά περιστατικά για τα οποία δεν έλαβαν γνώση οι Λιμενικές Αρχές της χώρας και εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία. Ως εκ τούτου, παρόλο που τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν την τάση που υπάρχει ως προς τις πηγές της θαλάσσιας ρύπανσης, εντούτοις θεωρώ ότι ο τίτλος της εφημερίδας ακυρώνεται και μόνο από το γεγονός ότι για να καταλήξει μία έρευνα σε βάσιμα και καίρια αποτελέσματα απαιτείται η ύπαρξη, εκτός των ποσοτικών και ιδιαίτερων ποιοτικών στοιχείων (δεδομένων). Ακόμα και ίδιο το άρθρο στο τέλος του - κάνοντας σύγκριση των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε πλοία και σε εγκαταστάσεις ξηράς - αναφέρει ότι τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούνται από πλοία είναι πιο σοβαρά. Πάντως για να μπορέσει κάποιος να οδηγηθεί σε περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα θα έπρεπε να είχε την δυνατότητα να μελετήσει τους φακέλους όλων των περιστατικών ρύπανσης ή ακόμα καλύτερα να ήταν παρών σε πολλά από αυτά για έχει ιδία άποψη. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, το φωτογραφικό υλικό και η καταγραφή των στοιχείων εμπεριέχουν πολλές φορές το στοιχείο της υποκειμενικότητας και δεν απεικονίζουν πάντα με πειστικό τρόπο τα πραγματικά γεγονότα, παρόλο που από την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λ.Σ. υπάρχει σχετική εγκύκλιος που καθορίζει τον τρόπο ποσοτικοποίησης των δεδομένων μιας θαλάσσιας ρύπανσης ώστε η επιβολή των κυρώσεων να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική!

Λέσβος: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Κλιματική αλλαγή: Μαθαίνω για τις επιπτώσεις παρατηρώντας το Απολιθωμένο Δάσος», σχεδίασαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο των δράσεών τους και της στενής τους συνεργασίας με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών του δημοτικού.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Όμορφη και ουσιώδης πρωτοβουλία, που στοχεύει στην επαφή των μικρών παιδιών με το περιβάλλον μέσα από μια διαδικασία που θα τους κεντρίσει την περιέργεια και θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον τους!

Ασπρόπυργος: εκτός ελέγχου η ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων

«Το Θριάσιο Πεδίο βρίθει παράνομων χωματερών στις οποίες αποτίθενται επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, όπως καταγγέλουν τοπικοί φορείς.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Σκάι, κατά τις νυχτερινές ώρες βυτιοφόρα αδειάζουν ανεξέλεγκτα επικίνδυνα απόβλητα σε διάφορες “αυτοσχέδιες” χωματερές.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...διαβάζω στο παραπάνω άρθρο ότι παρόλο που οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί, η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων συνεχίζεται. Πολύ εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος για το πως είναι δυνατόν να ασκείται έλεγχος σε μια παράνομη δραστηριότητα και αυτή αντί να περιοριστεί ή να σταματήσει, αντιθέτως συνεχίζεται. Οι πιθανές απαντήσεις είναι τρεις:
α) Ο έλεγχος ασκείται σε χρονικά διαστήματα διαφορετικά από αυτό που λαμβάνει χώρα η παράνομη δραστηριότητα είτε από ανικανότητα των ελεγκτικών αρχών, είτε από λάθος πληροφόρηση που διαθέτουν.
β) Ο έλεγχος ασκείται κανονικά αλλά οι επιβληθείσες κυρώσεις είναι τόσο αστείες που συμφέρει τους παραβάτες να αδειάζουν τα απόβλητά τους ανεξέλεγκτα, παρά να τα επεξεργαστούν σύμφωνα με ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους.
γ) Υπάρχουν ανακατεμένα «υψηλά» πρόσωπα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται..!
Διαλέγετε και παίρνετε!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Λέσβος: βοσκοί σκότωσαν εν ψυχρώ δύο σκυλάκια

«Δύο βοσκοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν δύο μικρόσωμα σκυλάκια έξω από το φυλάκιο πίσω από το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...άλλη μία έκφραση πολιτισμού στο αγαπημένο μας νησί. Η ιδιαίτερη δε σχέση που έχω με τον αγαπημένο Μόλυβο μου εντείνει ακόμα περισσότερο την στενοχώρια για το συγκεκριμένο περιστατικό. Όσο κάτι τέτοια υποκείμενα απολαμβάνουν γενική ατιμωρησία, τόσο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παρόμοιες πράξεις βαρβαρότητας.

Ψαροντουφεκάς σώζει το «Χρήστο» στη Λέρο

«H caretta caretta «Χρήστος», με βάρος 9 κιλά και μήκος καβουκιού 40.4εκ., είναι η νέα άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και η οποία διασώθηκε από τον ψαροντουφεκά Χρήστο Κοντογιωργάκη στην ανατολική ακτή της Λέρου το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου 2011.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μπράβο για την ευαισθησία, την συνείδηση και το θάρρος που επέδειξε ο Κος Κοντογιωργάκης ως προς την σωτηρία του συγκεκριμένου πλάσματος. Δεν τολμώ να προβλέψω την κατάληξη που θα είχε η εν λόγω θαλάσσια χελώνα, εάν την είχε εντοπίσει μέλος συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας επαγγελματιών που ασχολείται με την θάλασσα και η πλειοψηφία της αντιμετωπίζει τα θαλάσσια θηλαστικά ως τους χειρότερους ανταγωνιστές ή ακόμα και εχθρούς της στο υγρό στοιχείο...!

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών

«Σε έρευνα γνώμης της Public Issue αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, της τάξης του 44%, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει στη χώρα μας νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως ο φυσητήρας.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 72% απάντησαν ότι δεν έχουν διαβάσει ή ακούσει για τα απειλούμενα θηλαστικά, γεγονός που έρχεται να καλύψει επικοινωνιακά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης «Θάλασσα - μάθε, δράσε, προστάτεψε». Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες η Εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας, το WWF-Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Tethys Research Institute.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Πραγματικά χαίρομαι για αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης του κόσμου πάνω σε ένα θέμα που οι έλληνες - αν και κατεξοχήν θαλασσινός λαός - γνωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου. Εύχομαι αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος (ειδικά το Λιμενικό Σώμα), αλλά και τις ομάδες πολιτών (αλιείς), που με τις δράσεις τους (εκούσιες ή ακούσιες), θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των θαλασσίων κητωδών και θηλαστικών εν γένει.
Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να καθορίζει με σαφήνεια τις κυρώσεις έναντι όσων βλάπτουν αυτά τα θαλάσσια πλάσματα. Αδίκημα χωρίς ποινή δεν νοείται. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν 3-4 χρόνια με τον διευθυντή ενός Ινστιτούτου για την θαλάσσια προστασία είχαμε συζητήσει το ζήτημα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων όσον αφορά την προστασία των κητωδών και μου είχε αναφέρει ότι ήταν ένα από τα θέματα που έπρεπε να ασχοληθεί η πολιτεία!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Gary Moore - Still Got The Blues

...ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν καλλιτέχνη που συντρόφευσε μουσικά την εφηβεία πολλών από εμάς...!

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Υποπτο για καρκινογενέσεις το εξασθενές χρώμιο στο νερό

«Το εξασθενές χρώμιο στο νερό μπορεί να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο, είναι το πόρισμα της διεθνούς συνδιάσκεψης που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο υλοποίησης του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής του Ασωπού. Το θέμα της συνδιάσκεψης ήταν η εξέταση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


...δεν ξέρω που τελικά θα καταλήξει το θέμα με το εξασθενές χρώμιο και το εάν τελικά ''μπορεί ή δεν μπορεί'' να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο, αλλά το ζητούμενο είναι ότι η εισαγωγή του συγκεκριμένου στοιχείου στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα γίνεται μέσω των βιομηχανικών αποβλήτων που απορρίπτονται στην φύση χωρίς καμία επεξεργασία. Είναι ένα από τα θέματα που έθιξα στην χθεσινή ανάρτησή μου και πιστεύω ότι είναι μείζονος σημασίας για την υγεία και ποιότητα ζωής των περισσοτέρων από εμάς!

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μολύνουν τον αέρα

«Δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια ισπανική σχετικά με την επίπτωση που έχουν τα βενζινάδικα στο άμεσο περιβάλλον τους, ειδικά όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια σε αστικές περιοχές, και μια δανική σχετικά με την επιβάρυνση και ρύπανση των κλειστών χώρων όπου λειτουργούν τζάκια και ξυλόσομπες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις, που θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την έρευνα για τα βενζινάδικα και θα πάω κατευθείαν στους Δανούς και την έρευνά τους για τα τζάκια και ξυλόσομπες. Επί πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, το τζάκι και η ξυλόσομπα αποτελούν βασικά μέσα θέρμανσης κατοικιών και όχι μόνο σε πάρα πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι ότι όποτε πήγαινα χειμώνα στο χωριό αυτό που λάτρευα ήταν η μυρωδιά του καμένου ξύλου που αναδύονταν από τις καμινάδες των σπιτιών. Σε συνδυασμό με τον παγωμένο καθαρό αέρα που μαστίγωνε το πρόσωπο, αλλά και τις όμορφες εικόνες της Λεσβιακής φύσης δεν ένιωθα απλώς ότι φόρτιζαν οι μπαταρίες μου αλλά πολύ περισσότερο ότι γέμιζα ζωή.
Αφήνω τις όμορφες αναμνήσεις και περνώ στην πεζή πραγματικότητα. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την έρευνα των Δανών θα ήθελα πολύ απλά να μου απαντήσουν στο εξής. Πως είναι δυνατόν μέσα από τις τόσο βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων η καύση του ξύλου, να υπάρχουν στην λεσβιακή επαρχία τόσοι πολλοί άνθρωποι, που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά ηλικιακά επίπεδα και να έχουν επί δεκαετίες ολόκληρες ως βασικό μέσο θέρμανσης τα τζάκια και τις ξυλόσομπες; Φαντάζομαι ότι και στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία θα ισχύει το ίδιο. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας και εν γένει την επιβίωσή μας, που η παραπάνω έρευνα μου φαίνεται κάπως αστεία. Εάν μπορεί κάποια επιστημονική μελέτη να μου βρει λύση τουλάχιστον στο:
α) πως μπορώ να απαλλαγώ από το καθημερινό άγχος και στρες,
β) πως μπορώ να απαλλαγώ από τον ανόητο αγρότη που πιστεύει ότι τα λαχανικά και φρούτα ποτίζονται με φυτοφάρμακα και όχι με νερό,
γ) πως μπορώ να απαλλαγώ από τον ανεγκέφαλο που καπνίζει μέσα στην μούρη μου αδιαφορώντας για την ύπαρξή μου,
δ) πως μπορώ να πείσω τον εκάστοτε (αδιάφορο περιβαλλοντικά), βιομήχανο να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της μονάδας του για να μην ρυπαίνει τον αέρα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την θάλασσα,
τότε θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την έρημο σε όαση πρασίνου

«Αν και η Ερύθρα Θάλασσα είναι ένας από τους υδάτινους όγκους µε τη µεγαλύτερη αλατότητα στον πλανήτη, το νερό της θα ποτίσει την έρηµο γύρω από την παράκτια πόλη της ίορδανίας ακαµπα και θα δηµιουργήσει µια τεχνητή όαση µε αγροτικές καλλιέργειες.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνονται θαύματα. Ανοιχτά μυαλά χρειάζονται, στοχευμένες επενδύσεις και ικανοί άνθρωποι που θα υλοποιούν τα προγράμματα.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

«Διαφυλάσσοντας τις σημαντικότερες περιοχές για τα πουλιά, τη φύση και τον άνθρωπο»

«Την Τρίτη παρουσιάστηκε η αναφορά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τίτλο: «Διαφυλάσσοντας τις Σημαντικότερες Περιοχές για τα Πουλιά, τη Φύση και τον Ανθρωπο. Υποθέσεις μιας Δεκαετίας (2000-2010)».
Πρόκειται για μια αποκαλυπτική έκθεση με τις υποθέσεις παραβίασης του φυσικού περιβάλλοντος, μετά από καταγγελίες πολιτών, που ασχολήθηκε η Ορνιθολογική κατά την περίοδο 2000-2010.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από το παραπάνω άρθρο θα σταθώ σ' αυτό το κομμάτι: «...το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και σε μια χώρα που η περιβαλλοντική αυθαιρεσία είναι διάχυτη, οι ενεργοί πολίτες μπορούν και κάνουν τη διαφορά».
Αυτό ακριβώς είναι η ουσία της περιβαλλοντικής συνείδησης, απλώς στην χώρα μας χρειαζόμαστε πολλούς (ενεργούς πολίτες) ακόμα..!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αρχιπέλαγος: «Ο Κόσμος Κατά τη Μonsanto» (video)

«Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας θα βρεθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), ως συνεργάτης της ομάδας CineDoc στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος κατά τη Monsantο» στις 8 το βράδυ.
«Ο κόσμος κατά τη Monsanto» μια διεθνής συμπαραγωγή του Γαλλογερμανικού καναλιού ARTE στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ, δείχνει πώς είναι και πώς μεταλλάσσεται ο κόσμος κατά τη μια και μοναδική εταιρεία που παράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως!
Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κρίμα που βρίσκομαι αρκετά μίλια μακριά...!


Υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων διαπιστώνει ο FAO

«Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.
Στη σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), επισημαίνεται ότι το 2009 καταναλώθηκαν παγκοσμίως περίπου 145 τόνοι αλιευμάτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η κατάσταση των παγκόσμιων ιχθυοαποθεμάτων δεν έχει βελτιωθεί και ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερεκμετάλλευση.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί το πρόβλημα επί της ουσίας πρέπει να ασχολείται με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία ενεργά! Τα τελευταία χρόνια η υπερεκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και η εν γένει κακή διαχείριση της θαλάσσιας πανίδας έχει οδηγήσει ειδικά την παράκτια αλιεία σε μαρασμό, αλλά έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμα και τα δυναμικά εργαλεία (Μηχ/τες, Γρι-Γρι), που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της θάλασσας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όπως αποδεικνύεται έχουν αποτύχει και αυτό οφείλεται κατά βάση στην κακή ή ελλειπή εφαρμογή τους. Πολλά κράτη και σίγουρα εντός αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα προφανώς δεν αντιλαμβάνονται την σημασία ενός υγιούς θαλασσίου οικοσυστήματος και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και κοινωνική ζωή ενός τόπου. Όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση και με δεδομένο ότι η υπεραλίευση συγκεκριμένων ειδών σχετίζεται άμεσα με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει το τοπίο ως προς την διαχείριση και βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων.